太极拳,长寿的舞蹈

从前,有一个国王决定组织一场比赛,选出全国最好的画家,选拔方式是画一幅象征和平与宁静的画。最终,剩下两位画家一争高下。其中一位画的是平静的湖面,周围的群山环绕,上空是碧空如洗、白云朵朵。人人皆认为这幅画完美表现了和平与宁静。然而,出乎众人意料,国王选择了另一位画家的作品。这幅画中,群山寸草不生、岩石突兀,上方乌云密布、电闪雷鸣,瀑布怒吼着从山上一泻而下,岩缝之中有一棵小灌木,一只鸟儿正在静静地为它的幼鸟筑巢。国王选择了这幅画,说道:和平与宁静不意味着一个没有噪音、没有干扰、没有艰苦的地方。它意味着置身于这一切之中,内心却保持平静。这是和平的真正含义。

这个故事向我们展示了真正的内心和平意味着什么。通过修炼太极拳,我们可以达到内心的平静与喜悦。太极拳让我们能够更好地理解自己的内心和外界的变化,培养我们的感知能力。通过修炼太极拳,即使面对巨大的困难和压力,我们也能保持内心的平静和清醒,它帮助我们坚强和冷静。我从陈氏太极拳大师杨松泉先生那里学到了这一切,他是这门艺术的继承人,一个充满活力、真诚坦率的人。他欢迎我们来到他在北京的道场,一个很小但是让人不愿离开的地方。在这里,人与自然和谐相处,这是道家的基本原则。修炼太极拳意味着适应宇宙和自然的规律。在他的胡同的小庭院里,出现了石头、树木、植物和花朵,几只乌龟和金鱼增添了活泼的气氛,在这里长大的一只喜鹊常常回到院子里探望杨松泉师父。

Nina采访杨松泉师父
Nina:杨松泉大师,我很早以前就听说过中国的太极,在我的祖国罗马尼亚也有很多人学习太极,但您这样的太极传人我还是第一次面对。我非常好奇,太极为什么会有这么大的魔力?
杨松泉师父:太极拳是世界上唯一一种螺旋缠绕的运动,天地宇宙的运动也是螺旋的。所以,太极拳的运动方式顺应了天地自然的运动规律。老子曰:人法地,地法天,天法道,道法自然。人类习练太极拳这种运动方式,是法于天地、合于自然的,所以它带给人类的好处是最大的。
太极拳,尤其是古人流传下来、未经过任何改编的太极拳,也就是我的老师传授给我的这套陈家老太极拳,它是古人结合易学阴阳五行之理、中医经络学说及导引、吐纳之术创造而成,它的特点是阴阳相合、刚柔相济、合于自然。
它的第二个名字也叫“魔力拳”,它能够开发人体的第三潜能,让人们越练越健康、越练越快乐、越练越上瘾。太极拳具备对人类最完美的养生功能。

Nina:世人都说中国功夫很厉害,太极作为中国功夫的杰出代表,除了动作优美之外,真能用来实战吗?
杨松泉师父:太极拳在养生性、艺术性、技击性三方面都具有完美的功能。
首先,太极拳对人类的养生功能是最全面、最完美的。太极拳开发人体的第三潜能,第三潜能是什么?第三潜能就是人体最强的免疫力。人们经过专心一意的练习,基本都能使疾病康复。既不用开刀,也不用流血,还能增强体质、提高精气神。这就是老祖宗留下来的大智慧。
其次,太极拳的艺术性是最高的。古人说:琴棋书画皆太极。琴、棋、书、画是人们肉眼能够看到的艺术,但这些有形的艺术之中都蕴含了无形的太极之道。所以,太极拳是音乐的韵律,哲学的内涵、美的构造、诗的意境。太极是所有艺术的核心。
再次,太极拳的技击性也是最高的。太极拳的技击不是力量的较量,亦不是打架,它是道家思想的体现,是用功日久自然生成的大智慧。它以老子的道为基础,以柔克刚、滴水穿石、四两化千斤。与人交手时,浑然无迹,妙手空空,神龙变化,出入无方,这是太极拳的特性。我们常常看到这样的场景:被打的人爬起来后哈哈大笑,丝毫不感到疼痛,反而浑身舒畅。真是 “碰着何处何处击,我也不知玄又玄”!

Nina:练习太极既然有这么多的好处,我也蠢蠢欲动。但像我这个年龄的太极小白,现在还可以学习太极吗?
杨松泉师父:我们中国这套传统的老太极拳,它没有年龄限制,下至三岁孩童,上至八九十岁的耄耋老人,都能学习。
由于太极拳合于天地宇宙的螺旋缠绕运动,所以它是人们实现道法自然、天人合一的最好的方式。通过习练太极拳,老人能够重返青春,小孩能够培养骨气,成年人能够增强精气神。
尤其对于没有练过太极拳的人,他是一张白纸,更容易接受正宗纯粹的太极拳学,学起来就更容易了。我会给你示范几个动作,让你既能看懂,又能高兴地模仿。
在与杨松泉大师的对话中,我们欣喜地发现他的弟子中有罗马尼亚人。我们请杨师父介绍了罗马尼亚弟子与太极结缘的经历。
杨松泉师父:有很多罗马尼亚人曾在武当山学习太极拳多年。自武当山返回后,他们在北京的旅馆中遇到了一些中国朋友,他们正好是我的学生。在交流中,这些罗马尼亚人表示他们很希望学习可以技击的太极拳。我的学生当即告诉他们:当然可以,北京的杨松泉师父可以教你们。罗马尼亚人由此找到我。起初,其中一些在罗马尼亚已经有学生的人试图与我实战,他们拼尽全力,但无济于事,我用太极四两拨千斤轻易化解了。但是他们非常高兴,决定拜我为师,成为我的弟子。

Nina:您对罗马尼亚和罗马尼亚人的印象是什么?
杨松泉师父:我去过罗马尼亚的几个城市,我注意到罗马尼亚人和我们中国人一样,非常勤劳、勇敢、诚实。他们对中国文化十分感兴趣,这就是他们想学习太极拳的原因。罗马尼亚人对中国人特别友好。
Nina:您在罗马尼亚的学生现在达到了什么水平?
杨松泉师父:他们分别处在不同的阶段。那些刻苦学习的人基本已经达到了六段或七段。其中也有初学者,大多数达到了四段或五段,也有的达到了三段。太极拳的最高级别是九段。
Nina:如果我现在开始学习太极拳,什么时候可以达到这个水平?
杨松泉师父:如果我们从明年开始,到2023年左右,您将能够比他们练习得更好,达到五段。

Nina:最后一个问题,由于我们生活的时代,常常发生流行病,让人感到不安。并非所有人都练习太极拳。那么,我们如何才能保持精神的安定和内心的和平,以便能够继续我们的生活?
杨松泉师父:太极拳遵循自然的规律,一旦你开始学习,你会感觉到自己如狼似虎,有狼的野性和老虎的威风。因为太极拳能够开发人的第三潜能。
杨师父带领我学习了太极拳的开头几个动作,我获得了独特体验的喜悦。师父为我打开了另一个世界的大门,我深深地感激他。在他教了我一堂课之后,我意识到,通过柔和缓慢的动作,放松身心、提高意识、将注意力集中在动作上,能够获得内在的独特体验。太极拳消除了紧张和不安,带来一种内心的平静,随着时间的推移越来越稳定。这一运动连绵不断,通过正确的姿势,帮助我们放松,让我们消除肌肉的紧张,有助于进入静默的状态。我非常喜欢太极拳这种运动方式。回首过去,我们知道太极拳出现在陈氏家族已经四个世纪了。今天,许多国家成千上万的人都在练习太极拳。我想,每当一个人通过练习太极拳改善了自己的生活,他都会怀着感恩的心情感谢传播太极拳的人,并以自己为榜样带动更多人学习。我相信这将成为可能。

陈氏太极拳老架式是陈氏第十四世祖陈长兴(1771年至1853年)所创。陈长兴公以保镖为业,享有盛名。村中看戏,立于百人之中,无论众人怎样推挤,其脚步丝毫不动,几近其身者,如水触石,不抗自颓。故时人赞其为“牌位大王”。
陈照丕大师是陈长兴公的玄孙,是陈氏太极拳在北京传拳的第一人,为陈氏太极拳的传播弘扬做出了巨大贡献。据说,他在北京立擂,与众武士连打十七天,从未失手,声名大震。此外,他还因高尚的道德受人敬仰,用高尚的精神传达太极之道。
杨松泉大师是陈照丕公的外孙,一直照顾陈照丕公直到他逝世。
(Nina F. Gherman, Traducere Li Xin,谢盈莹译为中文)

原文报道
Taijiquan, arta dansului de viață lungă

A fost odată un rege care a hotărât să organizeze un concurs pentru cei mai buni pictori din regatul său. Aceștia trebuiau să transpună pe pânză o imagine care să sugereze starea de liniște și pace. La sfârșitul concursului au rămas două picturi. Una dintre ele prezenta un lac calm în care se oglindeau perfect munții din jur. Deasupra lacului era cer albastru cu nori albi și pufoși. Toată lumea considera că este imaginea perfectă a stării de liniște și că această pictură va fi câștigătoare. Spre surpriza tuturor, regele a ales cealaltă lucrare. Această pictură prezenta și ea munții, însă aceștia erau stâncoși și goi. Deasupra lor era un cer tulbure, fulgere și ploaie. Într-o parte a muntelui era o cascadă furioasă. Natura din pictură era departe de a fi liniștită și calmă. Lângă cascada agitată era un mic tufiș care creștea într-o crăpătură din stâncă. În acest tufiș, o pasăre construise un cuib pentru puiul ei. Acolo, în mijlocul apei furioase, pasărea și puiul ei stăteau în perfectă liniște. După ce a ales această pictură, regele a spus: liniștea și pacea nu înseamnă să fii într-un loc în care nu există niciun zgomot, în care nu există probleme sau muncă grea. Liniștea înseamnă să fii în mijlocul tuturor acestor lucruri și totuși să fii calm în inima ta. Acesta este adevăratul sens al stării de liniște.
Povestea ne arată ce înseamnă adevărata liniște interioară, la care putem ajunge practicând Taijiquan. Această artă ne învață să conștientizăm mai bine ce se întâmplă în noi și în jurul nostru, să ne dezvoltăm capacitatea de a simți atunci când apar dezechilibre sau conflicte în interiorul nostru sau în viața cotidiană. Prin Taijiquan ne păstrăm liniștea interioară și luciditatea chiar și în situații dificile. Acesta ne ajută să ne simțim puternici și să fim calmi indiferent cât de stresantă ar fi o anumită împrejurare. Am aflat toate aceste lucruri de la Yang Songquan, Maestru Taijiquan în stilul Chen, moștenitor al acestei arte, un om plin de viață și candoare care ne-a primit în modesta sa casă din Beijing, un loc din care nu mai vrei să pleci. Căci acolo domnește armonia omului cu natura, un principiu de bază al Taoismului. De altfel, a practica Taijiquan înseamnă a te adapta la legile universului și la cele ale naturii. În curtea mică a hutongului în care trăiește, au apărut dintre pietre, copaci, plante și flori. Câteva broaște țestoase și pești aurii colorează atmosfera, iar o coțofană crescută de Maestru se întoarce mereu la cel care a hrănit-o și îngrijit-o.

Maestre Yang, știu de multă vreme despre Taiji de când sunt în China. De altfel și în România, patria mea, tot mai multă lume este interesată să practice Taiji, să învețe Taijiquan. Acum este însă, prima dată, când am minunata șansă să întâlnesc și să stau de vorbă cu un moștenitor al Taijiquan în persoană dvs. Și vreau să vă întreb de ce Taijiquan are atât de mult farmec și putere magică?
Taijiquan este o mișcare ce corespunde legilor naturale și universale. Marele filozof chinez Laozi spunea: În universul vast și nemărginit, ființele umane sunt binecuvântate de pământ, astfel încât, comportamentul lor ar trebui să urmeze legile pământului. Iar pământul este acoperit de cer, astfel încât, mișcarea pământului ar trebui să urmeze întotdeauna legile cerului. Taijichuan este o artă bazată pe o serie de exerciții ce presupun mișcări blânde și echilibrate ale corpului. Strămoșii noștri chinezi spuneau că viața este într-o continuă mișcare. La fel și în Taijiquan stilul Chen, fiecare mișcare și postură face legătura cu următoarea, fără pauză, în timp ce corpul va fi constant în mișcare, generând energie. Taijiquan contribuie la explorarea celui de-al treilea potențial al corpului omenesc, care este imunitatea, și contribuie la cultivarea morală a unei persoane. Oamenilor le place Taijiquan, se bucură de practicarea acestuia și încet, încet, devin dependenți.
Toată lumea spune că arta Kongfu din China este foarte puternică. Taijiquan, ca parte reprezentativă a artei Kongfu, în afară de mișcările acestea armonioase, fluide, continue, poate fi folosit și în lupte?
Taijiquan este o artă în care găsim ritmul muzicii, conotații filozofice, frumusețea lumii și chiar o atmosferă poetică. De aceea, spunem că Taijiquan te ajută să te bucuri de arta ce combină esența muzicii, regulile șahului chinezesc și a go-ului și chintesența picturii. Taijiquan este și o combinație perfectă a gândirii teoretice dialectice a națiunii chineze cu artele marțiale, arta și medicina tradițională chineză. Practicarea acestuia ajută la întreținerea sănătății creierului, a tuturor organelor din corp. Taijiquan este diferit de box și de lupte, nu este o luptă nici pentru putere, nici pentru viteză. Este, de fapt, o reflectare a ideii Taoismului, potrivit căreia, forța stă ascunsă în flexibilitate, adică o forță puternică este anihilată prin tehnici ingenioase. Noi spunem că în Taijiquan, picăturile dese pot găuri piatra.

Deci, beneficiile practicării Taijiquan sunt foarte multe. Acum că le-am înțeles, Maestre Yang, aș putea să încep să învăț și eu, mi-aș dori foarte mult să fac acest lucru. Poți începe la orice vârstă?
Oricine poate face Taijiquan tradițional, la orice vârstă, pentru că în practicarea acestuia nu se folosește forța. Este la fel ca în caligrafie, dacă ai puterea să folosești penelul, poți scrie, sau cu forța de care ai nevoie pentru a scrie caractere românești poți practica Taijiquan. De aceea, de la copii în vârstă de 3 ani până la oameni în vârstă de 80-90 de ani, inclusiv tinerii care merg zilnic la muncă, toți pot practica Taijiquan. Pentru că acesta este mai mult o mișcare ce ține de spiritualitate.
În dialogul nostru cu Maestrul Yang Songquan, am descoperit cu încântare că printre discipolii săi se află și români.
Sunt câțiva români care au învățat Taijiquan timp de mai mulți ani la Wudangshan. La întoarcerea de acolo, s-au cazat la un hotel din Beijing, unde s-au întâlnit cu câțiva prieteni chinezi cărora le-au spus că sunt din România și că ar vrea să învețe Taijiquan, însă cel pe care să-l practice în lupte. Ori tocmai acești prieteni chinezi sunt cursanții mei. Ei le-au răspuns, da, sigur, Maestrul Yang Songquan de la Beijing vă poate învăța. Apoi, românii au venit la mine. La început, unii dintre ei, care aveau deja cursanți în România, au încercat să se lupte cu mine. Dar nu m-au învins și au fost atât de bucuroși. Așa au hotărât să învețe Kungfu cu mine și au devenit cursanții mei.
Și pe urmă ați ajuns dvs. În România. Ce amintiri aveți legate de România și de prietenii dvs. români?
Am fost în câteva orașe din România și am observat că românii, la fel ca noi chinezii, sunt foarte harnici, curajoși și sinceri. Ei sunt interesați de cultura chineză. De aceea, vor să învețe Taijiquan. Românii sunt deosebit de prietenoși cu chinezii.



Cum sunt cursanții dvs. acum, la ce nivel au ajuns?
Ei sunt la toate nivelurile. Și cei care studiază din greu au ajuns la categoria 6 sau 7. Majoritatea dintre ei sunt la categoriile 4 și 5 sau chiar 3. Avem și începători. Nivelul superior al Taijiquan este 9.
Și eu, dacă mâine încep Taijiquan, când voi ajunge la acest nivel?
Dacă începem anul viitor, cam în anul 2023, vei putea practica mai bine decât ei, ajungând la categoria 5.
O ultimă întrebare, așa, pentru că trăim vremuri ciudate. Este vorba și despre pandemie și despre faptul că lumea este foarte agitată. Nu toată lumea practică Taijiquan. Cum să reușim să ne păstrăm, totuși, acea așezare sufletească, pentru a putea să ne continuăm viața, acea liniște și stare interioară de care avem nevoie?
Pentru că Taijiquan corespunde regulilor naturale și universale, odată ce ai început să înveți, te vei simți la fel de puternică precum un tigru. Asta pentru că practica Taijiquan contribuie la întărirea imunității.
Maestrul Yang m-a introdus puțin și în primele mișcări ale Taijiquan și am avut bucuria unei experiențe unice. Maestrul mi-a deschis porțile unei alte lumi și îi sunt profund îndatorată. După lecția pe care mi-a predat-o, am realizat că prin mișcările sale lente, fluide, continue, prin relaxarea corpului și a minții, prin creșterea capacității de conștientizare, prin îndreptarea atenției asupra mișcării și, simultan spre interior, Taijiquan elimină tensiunea și neliniștea, aduce un sentiment de liniște interioară care devine din ce în ce mai stabil cu timpul. Curgerea continuă a mișcărilor ne ajută să ne relaxăm și, la fel ca la postura corectă, ne învață în timp să menținem minimul necesar de mușchi ai minții în tensiune, lucru care favorizează intrarea în starea de liniște. Îmi place foarte mult cum mișcările de Taijiquan decurg unele din altele, așa cum se întâmplă și cu evenimentele din viața noastră. Acum, privind în urmă, vedem că sunt patru secole de când Taijiquan a apărut în familia Chen și mult mai multe secole de când există anumite forme de mișcare care stau la baza acestuia. Azi, Taijiquan este practicat de zeci de mii de oameni în multe țări și mă gândesc că ori de câte ori o persoană își îmbunătățește viața practicand această artă, poate privi cu recunoștință în urmă către cei care, prin exemplul propriu și prin transmiterea acestei practici, au făcut posibil acest lucru.

Cel care a pus bazele “stilului vechi de taijiquan” este Chen Changxing (1771 – 1853), a 14-a generatie a familiei Chen. El a fost mai bine de 10 ani gardian al convoaielor cu bunuri de preț. Se spune că întotdeauna livrările sale erau sigure pentru că bandiții locali erau intimidați de abilitățile lui marțiale. Despre el se povestește că în timp ce urmărea o piesă de teatru și se afla în picioare chiar lângă scenă, a fost îmbrâncit și împins de cei care doreau să fie și ei cât mai aproape de scenă. Oamenii au rămas surprinși atunci când și-au dat seama că Chen Changxing îi respingea în mod natural, așa cum apa se scurge de pe o piatră. De aceea l-au numit “cel stabil ca un obelisc”. Primul discipol al său care a început să predea în afara satului Chenjiagou, inclusiv la Beijing, contribuind la răspândirea stilului Chen în China, a fost Chen Zhaopi. Se povesteste ca în Beijing a fost nevoit să răspundă mai multor provocări și, în cele 17 zile cât au durat luptele, nu a pierdut niciuna. În plus, era un om admirat pentru noblețea sa morală și pentru spiritul său neobosit cu care transmitea învățătura Taijiquan. Unul dintre discipolii săi de la Beijing a fost chiar Maestrul Yang Songquan, nepotul său din partea fiicei, cel care l-a îngrijit până în ultima zi. (Nina F. Gherman, Traducere Li Xin)
点击“阅读原文”,浏览国际在线频道